Hortus in vogelvlucht

Historie
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland, gesticht door de Universiteit Leiden in 1590. De tuin begon op de plek waar nu de Voortuin is. De eerste beplanting dateert uit 1594. In de loop van de eeuwen is de Hortus voortdurend uitgebreid, en heeft de beplanting veel veranderingen ondergaan. Toch zijn er uit de afgelopen 400 jaar nog veel oude bomen te bewonderen. De meest recente uitbreiding is de Sterrewachttuin. De gebouwen in de Hortus variëren van de klassieke Oranjerie (1744) tot grote kassencomplexen: de tropische kassen (1938) en de nieuwe Wintertuin (2000).
Lees meer
Voortuin en Wintertuin
De Voortuin is het oudste deel van de Hortus, bij de ingang aan het Rapenburg. In het voorjaar van 2009 is de reconstructie van de tuin zoals die in 1594 is ingeplant weer op de oorspronkelijke plaats aangelegd: de Clusiustuin. In de Wintertuin, de hoge kas aan de noordkant, bevinden zich de entrée, de Hortuswinkel, het Clusius Café en de Tuinkamer. Het is ook een plek voor planten: palmvarens en vleeseters, en in de winter voor een groot deel van onze collectie kuipplanten.
Lees meer
Clusiustuin
Een bezoek aan de Clusiustuin geeft u een indruk van hoe de Hortus er vóór 1600 uitzag: de aanleg en beplanting volgen zo nauwkeurig mogelijk de eerste plattegrond met een beplantingsplan, die in 1595 aan de Universiteit werden aangeboden en nog steeds in de Universiteitsbibliotheek worden bewaard.
Lees meer
Tropische kassen
In de tropische kassen vindt u vele tinten groen en allerlei bijzondere bladvormen. Van varens en orchideeën tot exotische aronskelken. Nieuwe elementen gerealiseerd tijdens de renovatie in 2013 zijn de loopbrug en het lesbalkon. Bovenop de loopbrug kunt u de boomtoppen van bovenaf bekijken. Het lesbalkon is het vertrekpunt van diverse rondleidingen voor jong, oud en iedereen daartussen in.
Lees meer
Victoriakas
De hoogste kas van het tropische kassencomplex is de Victoriakas. De kas is genoemd naar de beroemde reuzenwaterlelie Victoria amazonica.
Lees meer
Japanse tuin
Japan en Nederland herdachten in 2000 dat beide landen elkaar 400 jaar geleden voor het eerst ‘ontmoetten’. De Leidse Hortus heeft veel Japanse planten in zijn collectie, en een in 1990 aangelegde Japanse tuin, ter nagedachtenis aan Von Siebold, arts en gepassioneerd plantenverzamelaar.
Lees meer
Systeemtuin
Sinds 2005 ligt in de Hortus een geheel vernieuwde systeemtuin, waarbij de planten volgens de toen meest actuele wetenschappelijke inzichten zijn gerangschikt.
Lees meer
Bezoekerscentrum Sterrewacht en Sterrewachttuin
In het najaar van 2011 werd in de gerenoveerde Sterrewacht het bezoekerscentrum geopend. Een nieuw pad voert vanaf het Bolwerk in de Hortus naar het Bezoekerscentrum Sterrewacht en de Sterrewachttuin.
Lees meer
Chinese kruidentuin
Vanaf oktober 2015 is aan de singel de nieuwe Chinese Kruidentuin te bewonderen. Hierin worden verschillende Chinese planten gekweekt, met een nadruk op planten die gebruikt worden in de traditionele Chinese geneeskunde.
Lees meer
Webredactie Hortus botanicus - Published: 10 Dec 2008