Vorige pagina

Alle activiteiten op een rij.

Zondagwandeling De eerste voorjaarsbloeiers

Of de winter nu zacht of streng is geweest, oud-hortulana Carla Teune heeft al de eerste voorjaarsbloeiers ontdekt. Misschien zijn er al winterakonieten of bloeien er bijzondere sneeuwklokjes, of misschien ruikt u de zoete geur van het meloenboompje dat de allervroegste bijen probeert te lokken. Aanvang 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.

Lees meer

Symposium ‘The Dawn of Botany; 16th Century representations of Nature’ (In Academiegebouw)

Op woensdag 14 maart 2018 organiseert de Clusiusstichting een symposium met als titel ‘The Dawn of Botany: 16th Century reprensentations of Nature’. Het symposium vindt plaats in het Klein Auditorium in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden, Rapenburg 73. De Clusiuslezingen hebben als thema de tuin als raakvlak van cultuur en natuur. Daarbij worden achterliggende vragen uit de geschiedenis van wetenschap, kunst en in brede zin cultuur belicht. Deze terreinen vertoonden in de tijd van Clusius een sterke samenhang.

Lees meer

Workshop wetenschappelijk tekenen Uien en andere bolgewassen VOL

Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Vandaag worden uien en andere bolgewassen bestudeerd. Deelname € 75 per cursusdag; Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van een geldige collegekaart, wel aanmelden. Deze workshop is VOL, inschrijving is niet meer mogelijk.Lees meer

Hortus Wintercollege ‘De tuin als lab- onderzoek naar een drinkbare orchidee’

Kaschef Rogier van Vugt is betrokken bij onderzoek om een alternatief te vinden voor het uit het wild verzamelen van een orchidee, waar een koffie-achtig drankje uit bereid wordt. Het zou heel mooi zijn als zichtbaar gemaakt kon worden of de koffiedrank gemaakt is van gekweekte orchideeën, of van uit het wild geroofde exemplaren.
Van 14.30-16.00 uur. Deelname € 1,50 plus entree, graag aanmelden.
Lees meer

Zondagwandeling Bollen, knollen, wortelstokken

Veel planten die nu in bloei staan hebben de winter doorstaan in de vorm van een knol, bol of vlezige wortelstok. Ze genieten van de voorjaarszon, tot het bladerdak te dicht wordt en ze weer in rust gaan. Bollenkenner Kees Langeveld wijst u de bijzonderheden aan.
Start 12.00 uur, deelname € 1,50 plus entree, aanmelden niet nodig.
(Foto: Cunie Sleijpen)

Lees meer

Nationale Museumweek

Tijdens de vierde Nationale Museumweek zetten de Nederlandse musea ons cultureel erfgoed, onze museale schatten, kortom: #OnsEchteGoud een week lang extra in de schijnwerpers.

Lees meer

Science café aardappels

Er is rond aardappels van alles te doen. Er zijn nieuwe, smakelijke cultivars; je kunt er veel meer heerlijks mee doen dan koken en op een bergje naast de groente leggen. Hoe zit het eigenlijk met aardappels en bestrijdingsmiddelen, met aardappels en klimaatveranderingen, met de historie van de aardappel - Clusius kweekte ze al in de Hortus.
Een Science café is een gezellige, marktachtige bijeenkomst; u wandelt rond, praat en proeft hier en daar, en schuift aan bij de korte praatjes wanneer u daar zin in heeft. Ook voor kinderen is er van alles te doen.

Lees meer

Nachtschade-weekend

Tomaat, aardappel, aubergine - allemaal smakelijke leden van de nachtschadefamilie. Maar ook tabak hoort erbij, en planten met een (historische) geneeskrachtige werking als Atropa bella-donna. Dit weekeind kunt u meer te weten komen over cultivars, kweken, gebruik en uiterlijk. Maak kennis met de uitgebreide nachtschadefamilie - met verleidelijke, giftige, prikkelbare, pittige leden. Met inlooprondleiding, beide dagen om 14.00 uur.

Lees meer

Bijentelweekeind

In het kader van Nederland Zoemt wordt dit weekeind op veel plaatsen gekeken naar wilde bijen. In de Hortus is zondag Merel van Haren aanwezig om met u te zoeken naar de bestuivers bij onze bloemen.

Lees meer

Inspiratiedag Big Picnic, thema Kiem

Groeispiratie is een serie van vier verschillende inspiratie-dagen door kunstenares Wieteke Opmeer in de Hortus botanicus Leiden. Deze dagen bestaan uit een wandeling in de ochtend door de kassen en tuinen waarna een aansluitende creatieve les te volgen is in het gezellige Tuinhuis van de Hortus. U kunt zich voor de wandelingen of voor de hele dag inschrijven, per datum of voor de hele serie. Wie de hele serie volgt kan desgewenst meedoen aan een mini-expositie in de Hortus, (die zal plaatsvinden tijdens het themaweekeind Oogst op 6 en 7 oktober 2018).
Vandaag is het thema: Kiem
Vooraf aanmelden voor de wandelingen en lessen is noodzakelijk, het aantal deelnemers is beperkt.

Lees meer

Wetenschappelijk tekenen Bloeiende heesters

Onder de vroege voorjaarsbloeiers zijn veel houtachtige gewassen. De fijne bloemen vormen een mooi contrast met de stevige, soms knoestige takken.
Door bioloog en wetenschappelijk tekenaar Esmée Winkel. Deelname € 75,- per cursusdag; U kunt zich voor een of meerder dagen inschrijven. Studenten kunnen kosteloos deelnemen op vertoon van ene geldige collegekaart, wel aanmelden.
Foto: Cunie Sleijpen

Lees meer

Koningsdag

De Hortus is op koningsdag gewoon open. Kom deze vrijdag genieten van de relatieve rust en het voorjaar.

Lees meer
Bij ons leer je de wereld kennen